Fusiebedrijf Ziggo en Vodafone gaan samen verder als VodafoneZiggo

Het bedrijf dat ontstaat door de fusie tussen telecombedrijven Vodafone en Ziggo zal VodafoneZiggo gaan heten. Het bedrijf maakt op oudjaarsdag bekend dat de fusie is afgerond. VodafoneZiggo is een joint venture van Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, en Vodafone. Beide bedrijven krijgen de helft van de gezamenlijke onderneming in handen. Daarvoor betaalt Vodafone wel 800 miljoen euro aan Liberty Global. Het bedrijf zou over 2016 een omzet van zo’n vier miljard euro gehad hebben.

De joint venture zal zowel onder de merknaam Ziggo als Vodafone opereren. “De partijen zijn overeengekomen om na het afronden de scope van diensten zo uit te breiden dat die door beide moederbedrijven aangeboden wordt, om er zeker van te zijn dat VodafoneZiggo voordeel kan halen uit de volledige schaal en aanvullende kennis van beide partners”.

Door de samenvoeging van de twee bedrijven, die afgelopen februari aangekondigd werd, denken Vodafone en Liberty Global uiteindelijk zo’n 280 miljoen euro per jaar te kunnen besparen. Het gaat daarbij onder meer om kosten op infrastructuur, marketing en administratie.

 

Verloop

De fusie-overeenkomst werd op 15 februari 2016 getekend. Daarbij werd de mogelijkheid van een beursgang gecreëerd na drie jaar, dus vanaf 1 januari 2020. Vanaf 1 januari 2021 mag het bedrijf verkocht worden.

Op 19 juli werd de post van CEO toegekend aan Vodafone (Jeroen Hoencamp, toen CEO van Vodafone UK) en die van CFO aan Liberty (Ritchy Drost). John van Vianen (voorheen van KPN) werd aangetrokken voor het leiden van de zakelijke divisie.

De Europese Commissie keurde de deal goed op voorwaarde van verkoop van Vodafone Thuis. T-Mobile tekende op 4 november voor de overname. Naar nu blijkt heeft Vodafone Thuis over de vier kwartalen per 30 september 2016 een omzet geboekt van 53 miljoen euro en een bedrijfsresultaat (EBITDA) van -29 miljoen euro. De investeringen (capex) kwamen uit op 44 miljoen euro. De vrije kasstroom was daarmee -73 miljoen.

Synergie

De netto contante waarde van de synergieën wordt, net als op 15 februari, geraamd op 3,5 miljard euro maar de opbouw van het bedrag is gewijzigd. De opex/capex-synergieën moeten in 2021 het niveau van 210 miljoen euro bereiken, een verlaging t.o.v. de oorspronkelijke 280 miljoen. Ook de verkoop van Vodafone Thuis, met zijn negatieve vrije kasstroom, speelt een rol. De integratiekosten zullen 280 miljoen belopen waar oorspronkelijke gerekend werd op 350 miljoen (dankzij de verkoop van Vodafone Thuis). En dan zijn er nog omzetsynergieën van minimaal 1 miljard.

Betalingen

VodafoneZiggo zal de moederbedrijven betalen voor geleverde diensten. Uitgangspunt is 182 miljoen in 2015, aangroeiend tot 211 miljoen in 2017, waarvan 97 miljoen naar Liberty gaat en 114 miljoen naar Vodafone. Eenmalig ontvangen de moederbedrijven nu 0,6 miljard euro (Vodafone) resp. 2,2 miljard (Liberty Global) als gevolg van de herkapitalisatie van 2,8 miljard, waarvan beide de helft ontvangen, en vanwege de ‘equalisation payment’ van Vodafone aan Liberty. De laatste is overigens verlaagd van de oorspronkelijke 1 miljard naar 0,8 miljard, vanwege de extra schuld die door de JV is aangetrokken. Verder hebben de moederbedrijven nog de vrije kasstroom van hun dochters ingehouden sinds 15 februari (500 mln van Ziggo, 300 mln van Vodafone NL).

VodafoneZiggo streeft naar een leverage (nettoschuld gedeeld door EBITDA) van 4,5 à 5,0, met een minimale cashpositie. Overtollige cash zal, in de vorm van dividend, aan de moederbedrijven worden uitgekeerd. Ook via herkapitalisaties zal de leverage in de gewenste bandbreedte gehouden worden.