Overheid verplicht providers tot betere dekking bij nieuwe frequentieveilingen

Overheid verplicht providers tot betere dekking bij nieuwe frequentieveilingen

Overheid verplicht providers tot betere dekking bij nieuwe frequentieveilingen

Bij komende frequentieveilingen gaat de overheid eisen op gebied van dekking stellen aan mobiele aanbieders. De overheid wil zo afdwingen dat ook in gebieden waar de dekking nu nog niet goed genoeg is, een betrouwbare en snelle verbinding te maken is.

Dekkingsverplichting

Minister Henk Kamp bestempelde toegang tot snel draadloos internet eerder deze maand al tot ‘basisbehoefte’, maar toen was nog niet duidelijk wat voor consequenties hij daaraan zou verbinden. De nu aangekondigde dekkingsverplichting is de eerste concrete uitwerking van die aankondiging.

Dekking laat wel eens te wensen over

“Het doel van het kabinet is dat overal in Nederland, altijd tenminste één netwerk voor mobiel bellen en internet beschikbaar is”, zegt minister Kamp van Economische Zaken. Dat is nu nog niet zo, met name in grensgebieden wil de dekking nog wel eens te wensen overlaten. Dit kan onder andere problemen met het 112-bereik opleveren.

5G-technologie de nieuwe opvolger van 4G

De opvolger van de huidige 4G-technologie is nog in ontwikkeling, maar in Groningen wordt al geëxperimenteerd met 5G. De verwachting is dat de frequenties voor het nieuwe, supersnelle internet rond 2020 in de verkoop gaan.

Verdubbeling 4G Data

Het kabinet heeft onderzoek laten doen naar de komende groei van mobiele communicatie. Volgens TNO en Dialogic neemt de vraag naar draadloze communicatie de komende jaren met veertig procent per jaar toe. Eerder deze week heeft de ACM bekend gemaakt dat het verbruik via 4g in Q2 (de 2e kwartaal) van 2016 is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.