T-Mobile start prijzenoorlog – Abonnement met Onbeperkt Mobiel Data

T-Mobile komt vanaf 16 januari met mobiele abonnementen die onbeperkte data via 4g bieden voor een vast bedrag vanaf 35 euro per maand. De abonnementen bieden bovendien onbeperkt gratis bellen en sms’en in zowel Nederland als de EU.

Prijsvechter

De laatste twee jaar profileert T-Mobile zich steeds meer als prijsvechter, waarbij de succesvolle strategie van T-Mobile USA lijkt te worden gekopieerd: zo bood het als eerste royale buitenland bundels en lanceerde het dit najaar onbeperkt muziek streamen buiten de bundel om. Toezichthouder ACM verbood dat afgelopen maand echter, waardoor nu een rechtszaak volgt. ,,Wij zullen voor de rechter voor onze klanten vechten,” stelt T-mobile.

Naast het abonnement voor onbeperkt internet vernieuwt T-Mobile ook zijn overige bundels. Zo komt er ook een bundel van 10 Gigabyte voor 28 euro. De nieuwe abonnementen zijn per 16 januari beschikbaar.

Onbeperkt Data

De twee abonnementen die onbeperkt data bieden, heten Go Unlimited EU en Go Unlimited EU + USA. Beide bieden naast het bovengenoemde ook zestig dagen onbeperkt internet in de EU. Een dag actief op mobiel internet in een EU-land buiten Nederland betekent dat een van de zestig dagen opgebruikt is. Nadat alle dagen op zijn, gaat het pakket over op 10GB per maand in de EU. Voor de Go Unlimited EU + USA geldt het zelfde maar telt ook de USA naast EU mee.

Nieuwe Propositie

– T-Mobile Go Basic met een databundel van 1 GB – € 19,00 per maand
– T-Mobile Go Next met een databundel van 5GB – € 21,00 per maand
– T-Mobile Go Up met een databundel van 10GB – € 25,00 per maand
– T-Mobile Go Unlimited EU met ongelimiteerde internetbundel – € 35,00 per maand
– T-Mobile Go Unlimited EU + VS met ongelimiteerde internetbundel – € 60,00 per maand

Fair use

Ook in de nieuwe T-Mobile Go Unlimited EU (+ VS) abonnementen is sprake van een ongedefinieerde fair use policy. Volgens van Lammeren is er geen sprake van een harde limitering in volume, maar wordt gekeken naar het gemiddelde verbruik van alle klanten met hetzelfde abonnement. Gedrag dat als abnormaal of verstorend aangemerkt moet worden, zal door T-Mobile aangepakt worden. Daarbij gaat de provider volgens van Lammeren eerst altijd in gesprek met de klant zodat de klant zijn verbruiksgedrag kan aanpassen. Doel is dat alle klanten die gebruik maken van het T-Mobile Go Unlimited EU (+ VS) abonnement dezelfde gebruikservaring kunnen krijgen.

Note: Fair Use wordt al een aantal jaar door providers gehanteerd en helaas is hierover nog nooit duidelijkheid ontstaan. Providers schemeren altijd met uitspraken/antwoorden als. Fair Use is, het gemiddelde verbruik keer 5 (bijvoorbeeld). Over het gemiddelde verbruik wordt naar consumenten nimmer iets gecommuniceerd. Ook als je zelfs vraagt aan een medewerker wat het gemiddelde verbruik is, kan men hierop vaak geen antwoord geven. Een vrij oud artikel (2008) van ICT Jurist Arnoud Engelfriet gaf zelfs toen al het zelfde aan 🙂 bron. Bang zijn om te worden afgesloten hoeft dus niet zolang hierin geen duidelijkheid is.

 

T-Mobile Go Basic, Next en Up

T-Mobile Go Basic, Next en Up bieden naast een databundel onbeperkt SMS in Nederland en de Europese Unie, onbeperkt bellen in Nederland en 120 belminuten per maand in de EU. Daarbij is ‘Datavrije muziek’ standaard onderdeel van het T-Mobile Go Up abonnement, waarmee dataverkeer dat wordt gegenereerd door streaming muziekdiensten niet uit de databundel gaat. Klanten met een T-Mobile Go abonnement betalen daarnaast geen buitenbundel tarieven voor mobiel internet wanneer de databundel is opgebruikt. Wel wordt de snelheid van de internetverbinding verlaagd na het bereiken van de grens van de databundel.

Misbruik

Om onbeheerd, automatisch gebruik (ook wel; misbruik) van de onbeperkte datastroom tegen te gaan, moeten gebruikers nadat ze 5GB op een dag verstookt hebben voor iedere extra GB een gratis aanvuller aanvragen. Dit bemoeilijkt bijvoorbeeld het gebruik van de verbinding om torrents te downloaden.