Wat is IPv6?

ProviderLijst - Wat is IPv6 ?

IPv6 – Internet Protocol versie 6

IPv6 staat voor Internet Protol versie 6. Het is de opvolger van de oude Internet Protocol versie 4 waarbij veel meer IP-adressen beschikbaar komen. De huidige IP-adres voorraad is volledig uitgegeven, waardoor in landen zoals China, Brazilië of India een schaarste van IP-adressen ontstaat.

Waarom IPv6?

v6 gaat steeds belangrijker worden, dit vanwege websites in de opkomende economieën die alleen via IPv6 bereikbaar zijn. Steeds meer apparaten en sensoren worden via internet en op afstand rechtstreeks aangestuurd (Internet of Things). Bijvoorbeeld koelkasten, slimme lampen, thermostaten, camera"s en auto"s. Elk apparaat moet een eigen ip-adres hebben om via internet aan te sturen. Bij steeds meer internet providers krijgen klanten een IPv6-reeks naast het oude ip-adres.

Wat merk ik als klant?

Je merkt hier in principe niets van. Computer, apparatuur en browsers kunnen gebruik maken van beide adressen. Dit gebeurt op de achtergrond.

Kan ik controleren of ik IPv6 kan gebruiken?

Ja, je kunt via http://ipv6test.google.com testen je een geschikte verbinding hebt.

Waarom is dit noodzakelijk?

Het meest voor de hand liggende antwoord is dat de beschikbare IPv4-adressen opraken. IPv4 kent "slechts" 4,3 miljard mogelijke combinaties. Door de toename in apparaten die met internet verbonden worden, is de bodem van de put in zicht. IPv6 gebruikt 128-bit gecodeerde adressen waardoor per aardbewoner ongeveer 50 quadriljard adressen mogelijk zijn. In totaal gaat het om 34 undeciljoen adressen.

Waarom is het "beter" ?

Ieder apparaat krijgt met het nieuwe protocol een eigen publiek IP-adres hebben zodat je niet langer een modem en/of router nodig hebt die NAT (Network Address Translation) toepast.

"Alle apparaten worden hierdoor toegankelijk via het publieke netwerk. Hierdoor worden zaken als thuisautomatisering, het delen van bestanden, online gaming, P2P-toepassingen en andere applicaties eenvoudiger in gebruik. Je hoeft niet langer te stoeien met de complexe instellingen op je modem en/of router."

Blijft mijn apparatuur gewoon werken?

Beide zijn niet compatibel en kunnen niet met elkaar communiceren. Wel zijn er afspraken gemaakt dat beide protocollen naast elkaar zullen blijven draaien in een zogenaamde dual stack setup zodat alle internet aanbieders, webhosting bedrijven, servers etc. de tijd hebben om alles geschikt en dus toegankelijk te maken via IPv6.