Mobiel Internet

Mobiel Internet

Wat is mobiel internet?

Mobiel Internet betekent overal en altijd online zijn. Via een laptop, tablet of mobiele telefoon. Met mobiel internet kun je internetten via het 3G- en 4G-netwerk van telecomproviders. Dat is handig als je buiten de deur bent en toch het internet op wilt. Je kunt met je laptop, tablet of smartphone ook internetten via WiFi.

Mobiel Internet op je tablet

Mobiel Internet op je tablet kan op dezelfde manier als mobiel internetten met een smartphone. Met een simkaart of microsim die je in de tablet stopt, kun je mobiel internetten via het 3G- of 4G-netwerk. Daarnaast kun je ook gebruik maken via het internet van je mobiele telefoon of met een mobiele hotspot. Kijk hier voor de TOP 5 mobiel internet.

Mobiel Internet op je laptop

Mobiel Internet op je laptop kan net als bij een tablet via tethering of via een WiFi hotspot.Daarnaast kun je ook gebruik maken van een dongel. Dat is een klein apparaatje met een simkaart erin dat je via usb aansluit op de computer. In de dongel gaat een prepaid simkaart of een simkaart met een abonnement. Via de dongel kun je internetten op het mobiele netwerk.

Snelheid mobiel internet

Mobiele internet snelheid is de snelheid waarmee data binnenkomt of verstuurd wordt vanaf je mobiele apparaat. Dus bijvoorbeeld de tijd die het kost om een filmpje op Youtube te laden. Deze snelheid wordt meestal uitgedrukt in Mbps (Megabit per seconde) of Kbps (Kilobit per seconde). Voor het bekijken van filmpjes geldt dat hoe hoger de internetsnelheid is, hoe vloeiender een filmpje wordt afgespeeld. Bij het versturen of ontvangen van een berichten via internet – bijvoorbeeld via WhatsApp – is snelheid minder belangrijk, aangezien de hoeveelheid data van zo’n berichtje meestal erg klein is. Verstuur je vaak foto’s of filmpjes via WhatsApp, dan is de snelheid wel belangrijk. Belangrijk is dat de snelheden die providers bieden theoretische of maximale snelheden zijn. De daadwerkelijke snelheid van mobiel internet is afhankelijk van verschillende factoren, zoals drukte op het netwerk en het aantal zendmasten in de buurt.

Factoren die de snelheid bepalen

Type netwerk
Er zijn verschillende type netwerken, namelijk 2G (GPRS/EDGE) en 3G (UMTS/HSPA) en sinds 2013 4G. Het is afhankelijk van het netwerk waar je op zit hoe snel je internet maximaal kan gaan.

Hardware
Er zijn verschillen tussen de maximale snelheden die verschillende mobiele telefoons, tablets en dongels aankunnen. In de regel ondersteunen oudere toestellen nog niet de hoogste internetsnelheden. De meeste nieuwe 3G toestellen ondersteunen een maximumsnelheid van 7 of 14 Mbps. De 4G toestellen ondersteunen zelfs tot 50 Mbps.

Abonnement
Niet elk abonnement heeft dezelfde snelheid. Afhankelijk van welk abonnement je kiest, kun je dus een bepaalde snelheid krijgen. Locatie Afhankelijk van hoe dicht je bij een zendmast staat, wisselt je snelheid. Hoe dichter je je bij een mast bevindt, des te sneller is je internet. Daarnaast maakt het ook nog verschil in wat soort gebouw je je bevindt. Sommige gebouwen zijn erg massief en laten maar weinig signalen van de zendmasten door, wat je internetsnelheid kan vertragen.

Beweging
Als je je verplaatst van A naar B is de kans groot dat je gebruik maakt van verschillende zendmasten. Dit beïnvloedt je internetsnelheid. Zeker een reis met de trein, waardoor je veel verschillende zendmasten gebruikt, kan je internetsnelheid verlagen.

Drukte
Hoe meer mensen gebruik maken van dezelfde zendmast hoe trager het internet wordt. Ook het type dataverbruik dat al die mensen opvragen beïnvloedt de snelheid. Als velen online filmpjes kijken via dezelfde zendmast is de internetsnelheid lager dan als al die mensen alleen Whatsappen via dezelfde zendmast.

Type dataverbruik
Afhankelijk van wat je wilt doen via internet kan je internetsnelheid variëren. Als je bijvoorbeeld een druk bezochte site wilt bezoeken zal het veel langer duren voor je op de site bent dan dat je een site bezoekt waar weinig gebruikers op zitten.

Welke snelheid heb ik nodig?
Om te kunnen internetten op je mobiel, tablet of laptop heb je voor verschillende dingen een bepaalde snelheid minimaal nodig. Hieronder vind je de minimum snelheden.

Websites bezoeken – 0.5 Mb/s
E-mails versturen en ontvangen – 0.2 Mb/s
Video streamen – 0.4 Mb/s
Skypen – 0.1 Mb/s
Muziek streamen – 0.1 Mb/s
Downloaden bestanden – 1.0 Mb/s

Dataverbruik

Datagebruik wordt in MB (MegaByte) of GB (GigaByte) gemeten. Hoe lang je met een MB kunt internetten, hangt af van de website. Filmpjes van Youtube of websites met veel afbeeldingen bestaan uit veel data en kosten hierdoor meer MB’s. Hoeveel je nodig hebt, is heel persoonlijk, maar er zijn wel enkele indicaties. Laptop- en tabletsurfers verbruiken gemiddeld 250 MB per maand. Op de maandelijkse factuur van je abonnement kun je zien hoeveel dataverkeer je de afgelopen maand hebt verbruikt. Dat is echter achteraf. Het is handiger om het dataverkeer real time in de gaten te houden. Installeer daarom een datateller-app.

Kosten Mobiel Internet

Mobiel Internet wordt afgerekend per tijdseenheid (dag, week), per MB of databundel. Ook zijn er abonnementen voor een vast bedrag per maand. Bij sommige providers kun je kiezen voor bijbetaling voor extra dataverkeer óf voor de zekerheid van een vast maandbedrag waarbij de snelheid terugloopt bij overschrijding van de limiet. Wil je niet aan een abonnement gebonden zijn, dan kan prepaid een oplossing bieden. Dit is wel veel duurder. Kijk hier om mobiel internet te vergelijken.

Kosten mobiel internetten in het buitenland

Gebruik van mobiel internet op je mobiele telefoon of laptop in het buitenland is véél duurder dan in Nederland. Om onaangename verrassingen te voorkomen, raden wij je aan voor vertrek de tarieven van je bestemming te vergelijken op Bellen.com. Dankzij voorschriften van de EU is de maandelijkse limiet voor dataroaming automatisch vastgesteld op € 59,50 tenzij je een hoger of lager limiet hebt gekozen. Operators moeten een waarschuwing sturen zodra je 80% van je limiet hebt bereikt. En moeten de internetverbinding verbreken zodra de limiet is bereikt, tenzij je hebt aangegeven dat je die maand wilt blijven internetten. Per 1 juli 2012 geldt dit ook voor landen buiten de EU. Daarnaast geldt vanaf deze datum in de EU een maximumtarief van 83 eurocent per MB. In de zomer van 2013 is het maximumtarief verlaagd naar 54 eurocent per MB en vanaf 1 juli 2014 betaal je nog maar 24 eurocent per MB. Lees ook: Bellen en internetten in EU weer goedkoper per 1 juli