Wat is een MVNO, Mobile Virtual Network Operator?

MVNO - Mobile Virtual Network Operator uitleg

De afkorting MVNO staat voor "Mobile Virtual Network Operator". Een MVNO beschikt niet over licenties en vergunningen om eigen masten met antennes te plaatsen maar maakt gebruik van een bestaand netwerk. Een MVNO beschikt hierbij over een eigen merknaam en verkoopt haar diensten hiermee over bestaande netwerken als dat van KPN, Vodafone en T-Mobile.

In de meeste gevallen richt een MVNO zich tot een specifieke doelgroep. Dit zijn dan bijvoorbeeld jongeren, ouderen maar ook bepaalde gemeenschappen als een Afrikaanse gemeenschap.

Grote en vooral bekende MVNO namen zijn Simpel, Simyo, Telfort, Tele2, HI en BEN maar ProviderLijst.nl heeft naast deze grote namen nog vele andere namen gevonden.

MVNE’s
Ondanks dat ProviderLijst.nl zich voornamelijk richt op de MVNO’s is het niet onbelangrijk om te weten dat iedere MVNO dus gebruik maakt van een MVNE "Mobile Virtual Network Enabler". Deze MVNE’s zijn in Nederland KPN, Vodafone en T-Mobile en in 2015 volgt ook Tele2 met een eigen netwerk.

De reden waarom wij even op MVNE’s attenderen is als volgt. Wanneer u slechte dekkingservaringen (ontvangst en dus telefonie) heeft met een aanbieder bij bijvoorbeeld KPN of één van de MVNO’s die gebruik maakt van het KPN netwerk. Dan zal heeft het geen zin om een andere aanbieder te kiezen die gebruik maakt van het KPN netwerk. De dekking is bij KPN dan tenslotte niet goed, en dus zal deze via de MVNO’s niet veel beter zijn. Dit zelfde geldt dus ook voor Vodafone en TMobile.

Geregeld krijgen wij vragen waarom een consument bijvoorbeeld slechte ontvangst en bereikbaarheid heeft bij Simpel, en vervolgens een abonnement afsluit bij BEN en daar exact dezelfde bereikbaarheidsproblemen ervaart. Kortweg komt het erop neer dat Simpel en BEN beide gebruik maken van het T-Mobile netwerk. In een dergelijk geval loont het dus om te zoeken naar een alternatieve aanbieder KPN, Vodafone, Tele2 of één van de MVNO’s die gebruik maken van deze 3 netwerken.