ProviderLijst

   FAQ | Veel Gestelde Vragen | Meest Gestelde Vragen | Vraag & Antwoord
ProviderLijst biedt naast een overzicht van mobiele telefoon aanbieders en een aantal vergelijkers, ook informatie aan als het gaat om de mogelijkheden, technieken etc.

Nee, wanneer je belt via VoLTE of VoWIFI, gaat dit niet van je data-bundel af.

Wel worden de gewone gesprekskosten behorende bij je abonnement in rekening gebracht. Heb je een onbeperkt bellen abonnement? Dan hoef je ook niet te betalen wanneer je belt via VoLTE of VoWIFI.
De kosten van het gebruik van 4G zijn niet anders dan die van 3G. Het blijkt dat mensen die 4G gebruiken meer data verbruiken omdat ze méér gebruik maken van hun mobiele internet. Afhankelijk van je abonnement en dataverbruik maak je je 4G-gebruik zo duur als je zelf wilt.
Als je geen 4G-telefoon hebt, kun je vanaf januari 2020 buitenshuis niet meer internetten op je mobiele netwerk.

Wel kun je gewoon blijven bellen en sms’en via het 2G-netwerk.

Alleen wanneer je Wifi in de buurt hebt, kun je nog gewoon internetten met je smartphone.
Kijk daarom even of je mobiel geschikt is voor 4G, als dit niet het geval is, is het misschien het overwegen waard deze te vervangen.
Voor het telefoongesprek dat je voert via wifi is nog steeds een connectie nodig met het mobiele netwerk. De afhandeling van je gesprek verloopt op dezelfde manier als bij een gesprek via 2G/3G/4G. De afrekening gaat daarom uit je mobiele bundel. Data wordt vanzelfsprekend niet in rekening gebracht.
2G (afkorting van tweede generatie) is een generatie van standaarden en technologie van mobiele telefoons, vanaf 1991.

Drie belangrijke voordelen van 2G-netwerken ten opzichte van hun voorgangers waren dat de gesprekken digitaal versleuteld werden; dat de netwerken veel efficiënter waren, waardoor het bereik veel beter werd; en dat 2G nieuwe diensten met data mogelijk maakte, te beginnen met SMS tekstberichten.

2G stelde de netwerken in staat om nieuwe diensten te ontwikkelen, waaronder tekstberichten, het verzenden van afbeeldingen en MMS (multimediaberichten). Ook slimme meters werken op 2G, en gebruiken provincies en gemeentes de 2G-technologie in oplossingen voor bijvoorbeeld het openen en sluiten van bruggen en voor dijkbewaking. Ook zijn er hulpdiensten die 2G inzetten om signalen te versturen naar meldkamers.

In 2018 heeft T-Mobile kenbaar gemaakt het 2G Netwerk uit te gaan schakelen per november 2020.
3G (afkorting van derde generatie) is een generatie van standaarden en technologie van mobiele telefoons die gebaseerd is op de standaardenfamilie van het International Mobile Telecommunications-programma, "IMT-2000" van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU). 3G-technologie geeft mobiele gebruikers een breder bereik van diensten met geavanceerde mogelijkheden en een grotere netwerksnelheid. Deze diensten bevatten onder meer VoIP (internettelefonie), Videoconferentie en breedbandinternettoegang, in een mobiele omgeving. Het is de opvolger van 2G en de voorloper van 4G.

Typerende snelheden liggen tussen 5 en 10 megabit per seconde (Mb/s) en komen qua orde van grootte overeen met breedbandsnelheden op vaste verbindingen (ADSL en kabel).

3G-technieken zijn in 2001 ontwikkeld in Japan door 3GPP en voor het eerst in gebruik genomen in Azië rond 2002, gevolgd door de VS.

De World Administrative Radio Conference heeft hiervoor het 230 megahertzspectrum vrijgegeven aan 2 gigahertz (GHz) voor 3G-netwerken. Hierdoor kon een mobiele gebruiker toen een draadloze verbinding tot stand brengen met de volgende gemiddelde snelheden:

144 kilobit per seconde (kbit/s) bij snelle verplaatsing zoals per auto
384 kbit/s bij wandelen
2 megabit per seconde (Mbit/s) vanaf een vaste plaats

In 2018 heeft KPN kenbaar gemaakt in 2022 te stoppen met het 3G netwerk, Vodafone heeft maakte in 2017 al bekend te stoppen met het aanbieden van 3G, met ingang van 1 januari 2020 gaat Vodafone 3G dan dus ook uitfaseren.
4G is de opvolger van 3G. 4G is de nieuwe standaard op het gebied van telecommunicatie. Het grootste voordeel van 4G ten opzichte van 3G is de snellere internetverbinding op je smartphone, tablet of laptop via het mobiele netwerk. Vanaf 2016 zullen KPN en T-Mobile bellen via 4G aanbieden en zal ook de gesprekskwaliteit vele malen hoger zijn.
De afkorting MVNO staat voor "Mobile Virtual Network Operator". Een MVNO beschikt niet over licenties en vergunningen om eigen masten met antennes te plaatsen maar maakt gebruik van een bestaand netwerk. Een MVNO beschikt hierbij over een eigen merknaam en verkoopt haar diensten hiermee over bestaande netwerken als dat van KPN, Vodafone en T-Mobile. In de meeste gevallen richt een MVNO zich tot een specifieke doelgroep. Dit zijn dan bijvoorbeeld jongeren, ouderen maar ook bepaalde gemeenschappen als een Afrikaanse gemeenschap.
Bellen via 4G –ook wel VoLTE– is bellen met je mobiel over ons 4G-netwerk. Voorheen kon je alleen bellen met 2G en 3G, en nu dus ook met het snellere 4G. Dit levert een paar voordelen op:.

HD geluidskwaliteit: bellen zonder ruis en haperingen.
Snellere verbinding: je oproep wordt sneller opgezet.
Geen extra kosten: bellen via 4G gaat van je belbundel en gebruikt geen data.
Je telefoon kiest automatisch het best beschikbare signaal. Om gebruik te maken van bellen via 4G bellen of bellen via wifi is het belangrijk dat je de instellingen activeert op je smartphone. Vergeet ook niet de meest recente software op je smartphone te installeren.
Mobiel Internet betekent overal en altijd online zijn. Via een laptop, tablet of mobiele telefoon. Met mobiel internet kun je internetten via het 3G- en 4G-netwerk van telecomproviders. Dat is handig als je buiten de deur bent en toch het internet op wilt. Je kunt met je laptop, tablet of smartphone ook internetten via WiFi.
Mobiel Internet.
Bellen over wifi (VoWifi) zorgt ervoor dat jouw telefoongesprek via een wifi-netwerk kan verlopen in plaats van alleen direct met het mobiele netwerk. Dit levert een paar voordelen op:

- Betere ontvangst binnenshuis.
- Geen extra kosten. Je belt gewoon met je normale belbundel.
- HD geluidskwaliteit: bellen zonder ruis en haperingen.
- Geen grote investering: wifi-netwerk is vaak al aanwezig.

Zodra je telefoon merkt dat het 4G-signaal van ons netwerk minder sterk is dan het wifi-netwerk waarmee je verbonden bent, zal je gesprek automatisch over worden genomen, en andersom.

GlasVezel brengt de snelheid van het licht en heeft daardoor de capaciteit van toepassingen waarop we al lang zaten te wachten maar ook toepassingen die we nog niet voor mogelijk houden. Gamen op topsnelheid, Thuiswerken, Videofilms – Video on Demand, Nieuwsservers, TV-kijken … dit en meer behoort tot de mogelijkheden zoals jij het wilt!

Een glasvezelaansluiting is "een glasvezelverbinding tot aan de woning". Ze wordt ook wel Fiber to the Home (afgekort tot FTTH) genoemd.

Bij andere technieken zoals kabelinternet of DSL bestaat een gedeelte van het netwerk wel uit glasvezelverbindingen, maar het laatste deel van wijkcentrale/wijkverdeler tot aan de woning, is twisted-pair of coaxkabel. Deze vormen verreweg het grootste aandeel van de aansluitingen. Bij FTTH is ook dat laatste stuk naar de woning glasvezelkabel. De term FTTH wordt overigens door de providers niet vaak gebruikt, waarschijnlijk omdat de term wat te technisch is.

Met de hoge symmetrische bandbreedte van een glasvezelaansluiting tot in de woning zouden diensten geleverd moeten kunnen worden die tot nu toe niet via ADSL- of coax-netwerken leverbaar zijn. Het project Kenniswijk, waarvoor de Nederlandse overheid miljoenensubsidies beschikbaar heeft gesteld, had tot doel die nieuwe diensten te inventariseren en te ontwikkelen. Ook bij diverse andere glasvezelinitiatieven is gepoogd nieuwe diensten te ontwikkelen die optimaal gebruikmaken van de hoge symmetrische snelheden van glasvezel. Meestal ging het om diensten in de zorg (videospreekuur met de huisarts, camerabewaking, e.d.), lokale televisie (wijk-televisie, gemeenteraadsvergaderingen-online via televisie, sport-televisie van lokale sportverenigingen) en lokale informatie (bibliotheek online, cultuur online).