Datagebruik Tips

Wat is dataverbruik?

Om je verbruik te meten wordt gekeken hoeveel data er per seconde over het netwerk gaat. Hoeveel data je verbruikt is afhankelijk van wat je doet en hoe lang of hoe vaak je dat doet.

Waar gaan je MB’s naartoe?

Misschien ben jij je niet altijd bewust van het verbruik. Ook ongemerkt verbruikt jouw mobiel data:

Automatische updates
– Sommige telefoons zetten wifi automatisch uit als het toestel in slaapstand is. Bij veel mensen is dit ‘s nachts het geval en dat is net het tijdstip waarop veel apps een update krijgen. Omdat die update niet via wifi gaat, gebruik je dan extra data.
– De meeste apps verversen automatisch informatie op de achtergrond.
– Je telefoon kan zo ingesteld zijn dat apps en de toestelsoftware automatisch updaten.

Foto’s en video’s
– Sommige apps, zoals Facebook en Instagram, spelen video’s automatisch af.
– Heb jij een goede dataverbinding, dan worden video’s automatisch in HD afgespeeld, wat meer data verbruikt dan een normale video.
– Met betere camera’s worden foto’s en filmpjes van betere kwaliteit en dus wordt de bestandsgrootte groter

Andere voorbeelden
– Je locatie bepalen via GPS verbruikt geen data, maar sommige navigatie apps moeten een recente kaart downloaden voordat ze de navigatie starten.
– Ook WhatsApp kan ongemerkt data verbruiken. Niet alleen het versturen van berichten, maar ook het ontvangen van berichten kost data. Zo kan het zijn dat je zelf niet actief bent, maar dat WhatsApp toch data gebruikt.
– (Automatische) back-ups en synchroniseren met cloud-diensten.

Wanneer u verbonden bent met een WiFi Netwerk (draadloos netwerk), wordt er geen gebruik gemaakt van uw mobiele dataverbinding. In dat geval kunt u zorgeloos surfen, mailen, muziekluisteren of zelfs films kijken.

Het is verstandig om Applicaties op uw telefoon te laten updaten via een WiFi verbinding. Bij Google Play! Kan dit bijvoorbeeld via instellingen => Apps automatisch updaten => Apps alleen via wifi automatisch updaten.

Wanneer u dataverbruik wilt uitschakelen om hoge kosten te besparen kunt u de handleiding van uw toestel raadplegen. Bij de meeste telefoons wordt dit weergegeven bij de instellingen en noemt men dit veelal &quotGegevensgebruik", "Gegevenstoegang aan". Wanneer u geregeld naar het buitenland gaat, is het wanneer u hoge kosten wilt voorkomen verstandig om &Gegevens Roaming" of "Data Roaming" uit te schakelen. Het loont vaak de moeite een lokale simkaart in het betreffende land te kopen om kosten voor mobiel internet te drukken.